Миленици.com.mk Online Pet Shop - Кликни тука!
Please login or register.

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија.
Напредно пребарување  

Новости:

Добредојдовте на првиот македонски форум за миленици!
Уживајте во престојот тука, забавувајте се и научете како животот со вашиот миленик да биде поубав и полесен.

Автор Тема: ШУГА  (Прочитана 717 пати)

ivanuska

• Nov Clen
  • *
  • Надвор од мрежа Надвор од мрежа
  • Порака: 30
ШУГА
« пратена : Декември 04, 2009, 00:59:29 »
Вака, мачето има 7 месеци, две недели не бев дома и кога дојдов видов дека на вратот, подолу од увото, нема влакна, има како засушена крв, и ептен зголемено перутење. Веднаш се посомневав на шуга.
Ветеринарот ми даде некоја таблета Верминтел Д, и му дадов 1/4, пишува дека само еднаш треба да се даде и добро ќе биде, а ептен ако не поминува по еден месец пак.
Е сега дали некој имал искуство со шуга и баш со овие таблети, и кои се други лекови се користат? Читам по форумиве многу се користи invermectin инекција, дали се користи и кај нас, да го менуvам ветеринарот или што да правам, многу ми е страв  :'(.

Поздрав и ако случајно некој има слика од неговото маче со шуга нека стави
Сочувана

kufer

• Nov Clen
  • *
  • Порака: 19
Одг: ШУГА
« Reply #1 пратена : Јануари 11, 2010, 12:36:16 »
истиот случај е и кај мене,мене ми дадоа некоја ампула да ја растворам во 1 литар вода и да го мачкам 2 пати на ден ама не ми изгледа ефикасно бидејќи неможеш да му ги најдеш баш сите места каде што има шуга и да го намачкаш убаво
Сочувана

kufer

• Nov Clen
  • *
« Reply #2 пратена : Јануари 15, 2010, 19:37:21 »
нема ли никој да одговори тука ???
Сочувана

samanta

• Cesto Ovde
  • Порака: 140
« Reply #3 пратена : Јануари 15, 2010, 19:51:38 »
Zatoa postojat veterinari, na maceto sigurno nema da mu bide podobro dodeka cekas nekoj da ti odgovori. Konsultiraj se so poveke veterinari. Pozdrav
Сочувана

sase

• Izlozbi
  • FORUMOHOLICAR
  • Порака: 608
« Reply #4 пратена : Јануари 16, 2010, 20:01:55 »
Napravete obavezno mikroskop, da ne e slucajno demodex !
Сочувана
sase

kufer

• Nov Clen
  • *
« Reply #5 пратена : Јануари 19, 2010, 16:14:17 »
јас знам дека постојат ветеринари ама исто знам дека кај нас во кавадарци гледат само да ти земат пари и за тоа барам совет и тука а не дека не сум се консултирал со ветеринари
Сочувана

samanta

• Cesto Ovde
  • Порака: 140
« Reply #6 пратена : Јануари 19, 2010, 16:21:15 »
Pa ako mozes donisi ja mackata vo Skopje ili ako ne si vo moznost konsultiraj se so drugi veterinari makar po telefon da znaes na sto si. Pozdrav
Сочувана

eukaliptus

• Izlozbi
  • Ponekogas Ovde
  • **
  • Порака: 61
« Reply #7 пратена : Јануари 21, 2010, 19:17:21 »
Suga e najcesta bolest kaj mackite i toa e tkn. usna suga. Ja imaat nad 70% od mackite, posebno malite. Toa se posebni sugarci koi ziveat, se hranat i busat sluzokoza vo usi.  Zatoa mackite se cesaat i pravat rani.
Sugarecot e dobro da se dokaze ima metoda i lesno se izveduva. Go ima i na vratot i glavata i za luge e opasen i zarazuva.
Usite mora da se cistat, plaknat i ispiraat. Ima i kapki specijalni, a i toj preparat kako li go vikas iverktin, ivemerktin i tn, se dava, poveke pati i ima shema. Veterinarot , ako ne e siguren da potvrdi dijagnoza so bris i labaratorija, moze da konsultira kolegi.
Bolesta se leci, treba vreme okolu 2 meseci trae proces i se resava so ispiranja, inekcii i banjanja spored protokolot. Toa e apsolvirana rabota vo strucni krugovi.
Deviza e jasna " Znaenje e golema rabota, a neznaenje uste pogolema "...
Сочувана

ivanuska

• Nov Clen
  • *
« Reply #8 пратена : Март 07, 2010, 23:03:01 »
истиот случај е и кај мене,мене ми дадоа некоја ампула да ја растворам во 1 литар вода и да го мачкам 2 пати на ден ама не ми изгледа ефикасно бидејќи неможеш да му ги најдеш баш сите места каде што има шуга и да го намачкаш убаво

Дали може да ми го кажеш името на ампулата? Поздрав
Сочувана

kufer

• Nov Clen
  • *
« Reply #9 пратена : Март 09, 2010, 18:12:54 »
за жал незнам како беше името а ампулата ми е фрлена сега ама како што читав во другата тема за микроспороза и кај мене така исто му опаднаа влакната,па му ставаа и една инекција на мачето ми го измалтертираа ептен му се јави некоја алергија едвај се оправи од неа,сега влакната му пораснаа ама болеста уште си ја има бидејчи гледам дека се чеша цело време и си прави рани па почнав да го башам со реконазол а се мислам тука на миленици што го има понудено овој спреј ли е или шампон дали е ефикасен AS tea tree oil ако некој знае нека каже ако треба и него ќе го порачам
Сочувана

BUNI

• Ponekogas Ovde
  • **
  • Порака: 78
« Reply #10 пратена : Март 09, 2010, 22:20:27 »
Na mestata kade sto nema vlakna se macka so CONTRASKABIES, go ima vo Zegin.
Сочувана
Akila

ivanuska

• Nov Clen
  • *
« Reply #11 пратена : Март 13, 2010, 21:41:49 »
Дали некој до сега користел Неостомосан за третман на шуга, и воопшто дали сте користеле некои течности или мастови што се нанесуваат површински?
Сочувана

Kopri

• Nov Clen
  • *
  • Порака: 7
« Reply #12 пратена : Април 21, 2010, 17:20:11 »
Како да знам дали моето маче има шуга? Јас имам маче старо околу 7 месеци и го чувам надвор во двор.Забележав дека на врвовите од ушињата има како црни точки,и дека има мал губиток на влакна, исто на неговите ушиња.Кои се симптомите на шуга,ако има шуга како се лечи и дали можам да го галам мачето зошто шугата се пренесува и на човек? :'( :(
Сочувана

armagedo

• Nov Clen
  • *
  • Порака: 37
« Reply #13 пратена : Април 21, 2010, 19:05:45 »
шугата е микроорганизам кој живее во порите на кожата или плитко под кожата.Предизвикува голем свраб(чешање) и на кожата се појавуваат црвени точкички.животното со чешање си ја кубе длаката или си прави ранички.Шугата се пренесува и на луѓето.Нај ефикасно средство е СКАБИТОКС.Бела течност ја има во секоја аптека .Едноставно побарајте течност за шугавост.Течноста има и специфичен мирис не е страшно.Со оваа течност се врши бањање на миленикот односно му се топи крзното ЦЕЛО.Можете на сунгер да ставите од течноста и премачкувате по кожата на миленикот да стане цело мокро.Ке внимавате ваквото бањање да биде во топла просторија и така да се исуши.постапката се повторува 4-5 дена.Ова помага од искуство го пишувам меѓутоа мората да бидете сигурни дали се работи за шуга или некоја друга кожна болест.
Сочувана
av av

Kopri

• Nov Clen
  • *
  • Порака: 7
« Reply #14 пратена : Април 21, 2010, 20:55:55 »
Благодарам многу!!!!
Сочувана